GeboorteCOCON 

Wekom in ons warm nest 


Omgeving

Geboorte is een normaal, natuurlijk en gezond proces.. Vrouwen en baby's hebben zelf de wijsheid die nodig is bij een geboorte.
De beste plaats om te bevallen is de plaats waar jij je het meest op je gemak voelt. Indien je zwangerschap helemaal natuurlijk verloopt, kan je kiezen waar je bevalt. 

Dit kan in het ziekenhuis, thuis of in onze GeboorteCOCON.

GeboorteCOCON

Wil je liever niet in het ziekenhuis bevallen maar zie je het thuis ook niet helemaal zitten, dan kan je terecht in onze GeboorteCOCON. Daar kan je samen met 2 van onze vroedvrouwen bevallen in een uniek verborgen pareltje met alle faciliteiten die je nodig hebt. De GeboorteCOCON bevindt zich achter de tuin van de Geboortepraktijk te Kontich. Er is een aparte ingang voorzien waar je ook kan parkeren.

De GeboorteCOCON is voorzien van voldoende plaats om vrij te kunnen bewegen. Zo is er een zetel, zit- en peanutbal, kruk, mat en verschillende touwen aan het plafond aanwezig. Vanuit de inmaakkast komt een tweepersoonsbed tevoorschijn. Dit kan je gebruiken tijdens de bevalling of om samen met je partner uit te rusten na de geboorte. 

Achter de eiken schuifdeuren komen we in de badkamer waar een prachtig rond bad op jullie wacht. Tijdens arbeid en geboorte kan je hier helemaal ontspannen onder de sterrenhemel. Naast het geboortebad is er ook een ruime inloopdouche en toilet.

Verder is de ruimte voorzien van een natuurfotowand, een donker plafond en veel indirecte verlichting om zo een warme nest te creëren waar je kan ontspannen en alles rondom jou kan loslaten.

Na de geboorte kan je samen met je partner en je baby tot rust komen en is er de mogelijkheid om te blijven overnachten. Tijdens dit verblijf zijn we zoals ook na jullie thuiskomst steeds bereikbaar voor vragen en bezorgdheden. In de ochtend zal een heerlijk luxeontbijt voorzien worden dat naar jullie wensen zal worden samengesteld. Voor vertrek zal ook nog een medische controle plaatsvinden zodat jullie daarna met jullie kersverse baby huiswaarts kunnen keren.

De voorwaarde om in de COCON te bevallen zijn dezelfde als voor een thuisgeboorte. We houden een stricte risicoselectie aan om jullie zo op een veilige en verantwoorde manier te kunnen begeleiden. Alles wordt steeds met jullie besproken zodat er samen keuzes gemaakt kunnen worden.

Wij kijken er alvast naar uit om jullie mee te begeleiden in dit bijzondere moment van jullie leven.

Praktisch

Als voorbereiding naar een bevalling in de GeboorteCOCON is het belangrijk dat we elkaar goed kennen. Zo bouwen we een vertrouwensband op.

Tijdens de zwangerschap zie je ons met 4 om de beurt, zodat je alle vroedvrouwen zeker 1 of meerdere keren gezien hebt voor de geboorte.

Voor de echo's die meestal rond 12, 22 en 30 weken plaatsvinden, sturen we door naar de gynaecoloog.

Als je de continuïteit bij een eventuele verplaatsing verder wenst in het ziekenhuis (dit is afhankelijk van de indicatie), is het goed om een gynaecoloog van het UZA  te Edegem te zien voor 1 of meerdere echo's. 

Vanaf een 30 weken zwangerschap gaan we heel concreet voorbereiden naar de geboorte. Zo gaan we bijvoorbeeld de geboortewensen, belinstructies, materiaallijst samen overlopen. Alle vragen of bezorgdheden zijn dan ook meer dan welkom. Zo kan je vol vertrouwen uitkijken naar de geboorte.

Als de arbeid start bel je naar de wachttelefoon en kom je rechtstreeks bij de vroedvrouw van wacht terecht.

Tijdens je weeën word je opgevolgd door één van onze vroedvrouwen. Wanneer de geboorte nadert, wordt er een tweede vroedvrouw opgebeld. Zij komt mee ondersteunen bij de geboorte. 

Na de geboorte blijven we nog een aantal uur om aan jou en je pasgeboren baby de eerste zorgen toe te dienen. 

Na jullie vertrek uit de GeboorteCOCON komen we elke dag thuis langs voor de verdere opvolging. Dit loopt verder tot wanneer jullie samen helemaal vertrokken zijn.

Badbevalling 

Bevallen in bad wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. 

Warm water ontspant en verzacht weeën. Ook wetenschappelijk onderzoek laat meetbare voordelen zien.

Wil je info rond een badgeboorte ?

Meer info