Doula  

Ceremoniemeesters van zwangerschap en geboorte


Wat is een doula?

Ceremoniemeesters van zwangerschap en geboorte, zo zou je doula’s kunnen omschrijven. Ze zijn professioneel opgeleid om je zowel praktisch als emotioneel te ondersteunen tijdens de zwangerschap en geboorte. Een mooie aanvulling op de medische zorgen van vroedvrouwen en gynaecologen. Doula’s voeren namelijk geen medische handelingen uit.

In plaats daarvan begeleiden ze zwangeren en hun eventuele partner vooral op emotioneel en psychologisch vlak. Doula’s gaan mee in de zoektocht naar wat de zwangeren willen tijdens zwangerschap en geboorte. Ze helpen nadenken over de wensen en de voorkeuren, zodat bewuste keuzes kunnen gemaakt worden. Daarnaast reiken ze op vraag tools aan die het fysieke comfort tijdens de zwangerschap en de geboorte vergroten.

Doula’s vervullen een waaier aan rollen tijdens je zwangerschap en de geboorte. Ze vormen je houvast, je veilige haven waar je met al je vragen terechtkan. Ze luisteren oprecht en stellen samen met jou een geboorteplan op waarin ruimte is voor al je geboortevoorkeuren. En ook tijdens de geboorte zijn ze aanwezig, in het ziekenhuis of thuis als je ervoor kiest om thuis te bevallen. Eender welke route je wil uitstippelen, samen met jou gaan ze op pad tijdens dit bijzondere avontuur.

Ook als de reis wat minder verloopt. Want misschien is snel zwanger worden niet voor jou weggelegd. Of misschien werd je zwangerschap vroegtijdig afgebroken en ga je door een rouwproces. Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Je doula staat altijd klaar voor jou.

De begeleiding die een doula biedt is van onschatbare waarde, in de eerste plaats voor zwangeren. Rust, aandacht en ondersteuning blijven essentiële waarden in een tijd waarin complexe technologie soms de overhand dreigt te nemen.

Daarnaast werkt de aanwezigheid van een doula geruststellend voor partners, omdat de zorg voor de zwangere gedeeld wordt. Zo krijgen ze meer ruimte om hun geliefde persoonlijk te ondersteunen en kunnen ze zorgeloos meegenieten van het wonder van de geboorte.

Het doula-effect 

De kracht van ondersteuning tijdens de zwangerschap en 1-op-1-begeleiding bij de geboorte is enorm. Dat bewijst het wetenschappelijke onderzoek uit 2017 dat wereldwijd de effecten van de voortdurende begeleiding door een doula vergelijkt met die van de gebruikelijke zorgverlening.

Dankzij doorlopende ondersteuning hadden zwangeren:

  • Een opmerkelijk kortere arbeidsduur
  • Meer kans op een spontane vaginale geboorte
  • Minder kans op een keizersnede
  • Minder behoefte aan pijnstelling
  • Een positievere beleving van de geboorte
  • Een gezondere baby met een hogere apgarscore

Opvallend daarbij is dat de resultaten des te gunstiger zijn als de persoon die de ondersteuning biedt, geen lid is van het medische team en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de zwangere.

Reden te meer om de begeleiding door een doula naar waarde te schatten.


Charlotte Borremans

Mijn begeleiding is een mengeling van HypnoBirthing, zwangerschapsyoga, acupressuur en NLP coaching.
Bijkomend volgde ik ook nog de opleiding Geboortefotografie, om de mogelijkheid te bieden een herinnering aan deze letterlijk unieke gebeurtenis mee naar huis te kunnen nemen.


Meer info