Ziekenhuisbevalling 

To change the world, we first must change the way babies are born – Michel Odent


Omgeving

Vele mensen denken dat je met een vroedvrouw alleen maar thuis kan bevallen, dit is echter een misverstand. Ook in het ziekenhuis kan je onder onze begeleiding bevallen. Het is mogelijk om nog een tijdje in je vertrouwde thuisomgeving te blijven en vervolgens door ons begeleid te worden naar en in het ziekenhuis.

De beste plaats om te bevallen is de plaats waar jij je het meest op je gemak voelt. Indien je zwangerschap helemaal natuurlijk verloopt, kan je kiezen waar je bevalt. 

De geboortekamer in het ziekenhuis is een veilige plaats om geboren te worden.  Het kan zijn dat je hier heel bewust voor kiest of dat het ziekenhuis de aangewezen plaats is omdat er bijzondere omstandigheden zijn die zo extra opgevolgd kunnen worden.

Praktisch

Als voorbereiding naar het ziekenhuisgeboorte is het belangrijk dat we elkaar goed kennen. Zo bouwen we een vertrouwensband op. Tijdens de zwangerschap zie je ons met 4 om de beurt, zodat je alle vroedvrouwen zeker 1 of meerdere keren gezien hebt voor de geboorte.

Voor de echo's die meestal rond 12, 22 en 30 weken plaatsvinden, sturen we door naar de gynaecoloog. Dit is dan best een gynaecoloog die verbonden is met het ziekenhuis waar je wenst te bevallen. 

Met onze praktijk kan je in de volgende ziekenhuizen bevallen:

Vanaf een 30 weken zwangerschap gaan we heel concreet voorbereiden naar de geboorte. Zo gaan we bijvoorbeeld de geboortewensen, belinstructies, maar ook wat je best meeneemt naar het ziekenhuis en thuis klaarzet voor de thuiskomst achteraf..  
Alle vragen of bezorgdheden zijn dan ook meer dan welkom. Zo kan je vol vertrouwen uitkijken naar de geboorte.

Als de arbeid start bel je naar de wachttelefoon en kom je rechtstreeks bij de vroedvrouw van wacht terecht.

Tijdens je weeën word je opgevolgd door één van onze vroedvrouwen.  Zij zal naar jullie thuis komen zodat jullie daarna samen naar het ziekenhuis kunnen vertrekken.

Na de geboorte blijven we nog een aantal uur om aan jou en je pasgeboren baby de eerste zorgen toe te dienen en samen te verplaatsen naar de materniteit.

Vanaf jullie thuiskomst komen we regelmatig langs voor de verdere opvolging. Dit loopt verder tot wanneer jullie samen helemaal vertrokken zijn.

Verblijfsduur 

Volledig ziekenhuisverblijf
Je verblijft 2 à 3 dagen op de kraamafdeling. 

Poliklinische bevalling
Je verblijft 24u op de kraamafdeling. 

Ambulante bevalling
Indien alles goed gaat, kan je enkele uren na je bevalling weer naar huis. 

Badbevalling 

Bevallen in bad wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. 

Warm water ontspant en verzacht weeën. Ook wetenschappelijk onderzoek laat meetbare voordelen zien.

Wil je info rond een badgeboorte bij een ziekenhuisgeboorte?Meer info