Thuisbevalling 

To change the world, we first must change the way babies are born – Michel Odent


Omgeving

Geboorte is een normaal, natuurlijk en gezond proces.. Vrouwen en baby's hebben zelf de wijsheid die nodig is bij een geboorte.

De beste plaats om te bevallen is de plaats waar jij je het meest op je gemak voelt. Indien je zwangerschap helemaal natuurlijk verloopt, kan je kiezen waar je bevalt. 

Dit kan in het ziekenhuis, thuis of in onze GeboorteCOCON.

Thuis is een veilige plaats om geboren te worden. Een groot voordeel van thuis bevallen, is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Je kan jezelf vaak makkelijker ontspannen in een vertrouwd milieu. 

Praktisch

Als voorbereiding naar het thuisbevalling is het belangrijk dat we elkaar goed kennen. Zo bouwen we een vertrouwensband op.

Tijdens de zwangerschap zie je ons met 4 om de beurt, zodat je alle vroedvrouwen zeker 1 of meerdere keren gezien hebt voor de geboorte.

Voor de echo's die meestal rond 12, 22 en 30 weken plaatsvinden, sturen we door naar de gynaecoloog.

Als je de continuïteit bij een eventuele verplaatsing verder wenst in het ziekenhuis (dit is afhankelijk van de indicatie), is het goed om een gynaecoloog van het UZA  te Edegem te zien voor 1 of meerdere echo's. 

Vanaf een 30 weken zwangerschap gaan we heel concreet voorbereiden naar de thuisgeboorte. Zo gaan we bijvoorbeeld de geboortewensen, belinstructies, materiaallijst, huur van een bevelbad samen overlopen. Alle vragen of bezorgdheden zijn dan ook meer dan welkom. Zo kan je vol vertrouwen uitkijken naar de geboorte.

Als de arbeid start bel je naar de wachttelefoon en kom je rechtstreeks bij de vroedvrouw van wacht terecht.

Tijdens je weeën word je opgevolgd door één van onze vroedvrouwen. Wanneer de geboorte nadert, wordt er een tweede vroedvrouw opgebeld. Zij komt mee ondersteunen bij de geboorte. 

Na de geboorte blijven we nog een aantal uur om aan jou en je pasgeboren baby de eerste zorgen toe te dienen. 

Nadien komen we elke dag langs voor de verdere opvolging. Dit loopt verder tot wanneer jullie samen helemaal vertrokken zijn.

Badbevalling 

Bevallen in bad wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. 

Warm water ontspant en verzacht weeën. Ook wetenschappelijk onderzoek laat meetbare voordelen zien.

Wil je info rond een badgeboorte en/of graag een bevallingsbad huren voor je thuisbevalling? Meer info